Thúskomme

We zijn gek op Hollandse, ambachtelijke producten!

Altijd seizoensgebonden en direct bij de boer vandaan

Er komen verrassend veel heerlijke producten uit Friesland en daar wordt met veel passie mee omgegaan. De simpele en pure bereiding van de gerechten doet ons aan Italië denken; waar ze koken met wat er in die streek verkrijgbaar is en dat varieert - uiteraard - per jaargetijde.

Door met het seizoen mee te gaan, is het is altijd vers. Bovendien komt al ons eten direct bij de producent vandaan!

Buurt, cultuur en lekker eten & drinken bij Thúskomme!

Thúskomme zou je een Fries geïnspireerd restaurant kunnen noemen. Wij hebben het liever over het Thúskomme-gevoel. Jazeker, het is een restaurant; je kan er namelijk heerlijk en kwalitatief goed uit eten. Maar het is ook een (buurt)café. Thúskomme biedt ruimte om in je eentje een kop koffie te drinken, de krant te lezen of met vrienden lekker te borrelen.

Thúskomme is echter meer; een plek waar de buurt, cultuur en lekker eten en drinken bij elkaar komen. Een belevenis! Wij geven ondernemers, buurtbewoners en kunstenaars een podium om hun producten, levensstijlen en creaties aan een publiek te kunnen laten zien, onder het genot van en versterkt door de producten die Thúskomme biedt.

Friesland is een mooie en inspirerende provincie waar je door de rust en ruimte gelijk in de ontspanningsmodus belandt. Een vakantiegevoel. Wij willen dit gevoel oproepen bij onze gasten.

Duurzaamheid

Uit liefde voor onze planeet proberen we bij Thúskomme zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Het interieur en de aankleding van het restaurant is gemaakt van tweedehands of gevonden materialen.

Wij werken zo veel mogelijk met duurzame en lokale producenten. Denk hierbij aan verse seizoensgebonden groenten die in Amsterdam West het hele jaar door op ecologische wijze wordt geteeld door GroenHartig.
Of de vis die wij binnen krijgen via Goede Vissers. Goede Vissers uit Lauwersoog is een verbond van vissers die uitsluitend werken met oog op het welzijn van de visstand zodat ook de volgende generatie kan genieten van een lekker visje.

Op de drankkaart vind je geen grote merken terug, maar kleine bedrijven die met natuurlijke producten werken.
Het pils komt van Gulpener, die louter streekproducten gebruiken en het streven hebben op korte termijn het meest duurzame brouwhuis van Europa te openen.

En we hebben veel meer merken met een duurzaam karakter!
Dik&Schil levert Orancello, gemaakt van sinaasappelschillen die ze bij horecabedrijven ophalen waar ze normaal gesproken gewoon weggegooid zouden worden.
Of de heerlijke broodjenever van Baker’s Best uit Leeuwarden, dat is jenever gemaakt met brood dat bij bakkers aan het einde van de dag overgebleven is.

Daarnaast proberen wij ook zelf ons steentje bij te dragen door na te denken over ons eigen aandeel. Op het dak hebben we 54 zonnepanelen geplaatst waarmee we onze energie opwekken en op zonnige dagen zelfs overcapaciteit terugleveren aan het netwerk.
In de keuken koken we elektrisch, dus zonder gebruik van aardgas. Het afzuigsysteem van de keuken is een WTW systeem. Die transporteert de hitte van de afgezogen warme lucht uit de keuken om daarmee de aanvoer van verse lucht naar het restaurant te verwarmen. Daardoor hoeven we simpelweg de kachel minder vaak of minder hoog aan te zetten.